Står stigen din lent opp mot feil vegg?

Historien om den velstående forretningsmannen og den lokale fiskeren

Får du av og til en sånn gnagende følelse av at du skulle eller burde ha kommet lengre, tjent mer eller gjort noe bedre?

For noen år siden bodde jeg på en nydelig øy sør i Brasil.  I løpet av oppholdet møtte jeg flere vise mennesker og ble fortalt mange historier som ga meg nye og verdifulle perspektiver på livet.

Én historie som gjorde et spesielt sterkt inntrykk på meg handler om møtet mellom en forretningsmann fra storbyen São Paulo og en lokal fisker.  Originalhistorien ble først publisert i 1967 av Henrich Böll, som for øvrig vant Nobelprisen i litteratur like etter!

En forretningmann fra storbyen São Paulo ferierte i en liten kystlandsby i Brasil.  En av dagene fikk han øye på en lokal fisker som kom roende inn mot stranden i en liten robåt.  Med seg hadde han et knippe med fisker.  Forretningsmannen var imponert, og straks robåten ankom stranden spurte han fiskeren:

“Hvor lang tid tar det deg å få tak i så mange fisker?”

“Det går forholdsvis fort, det”,  svarte fiskeren.

Forretningsmannen klarte ikke å dy seg og utbrøt:  “Så hvorfor ror du inn allerede nå, når du kan være ute lenger og få tak i enda flere?”

“Dette her er nok til å dekke hele min families behov”,  svarte fiskeren og nikket mot fiskene som nå var blitt lagt i en stor bøtte.

Forretningsmannen ga seg ikke og spurte:  “Så hva gjør du da resten av dagen?”

“Vel”,  sa fiskeren og dro robåten helt opp på stranden,  “Jeg pleier å stå opp tidlig, dra ut på havet og fiske til jeg har fått det jeg trenger.  Så drar jeg hjem og leker med barna mine.  Om ettermiddagen tar jeg en liten siesta med kona mi, og når kvelden kommer drar vi ned til stranden og møter våre amigos.  Så spiller vi gitar og synger og danser hele kvelden.”

“Det har seg sånn”,  sa forretningsmannen og kremtet,  “at jeg blant annet har en PhD i forretningsutvikling.  Jeg kan hjelpe deg til å bli en suksessfull person.”

“Å jaså?”,  svarte fiskeren.

“Fra nå av bør du bruke mer tid ute på havet og fiske så mye som overhode mulig.  Når du har spart opp nok penger kan du kjøpe en enda større båt og fange enda flere fisk.  Snart vil du være i stand til å kjøpe flere båter, og starte ditt eget foretak”,  fortsatte forretnignsmannen.

Fiskeren tygget litt på det forretningsmannen akkurat hadde sagt og spurte:  “Hva vil så skje?”

“Jo, det skal jeg si deg!  Du vil da kunne flytte fra denne landsbyen og opp til  São Paulo hvor du kan sette opp din egen hermetikkfabrikk som vil gi deg full kontroll over både produksjon og distribusjon.”

“Hvor lang tid vil det ta?”  spurte fiskeren.

“Ja, du må nok regne med i overkant av 10 år”,  svarte forretningsmannen.

“Og etter det?”  fortsatte den lokale fiskeren.

“Etter det, kan du og familien din leve som konger, og når tiden er riktig, kan du børsnotere aksjene dine og bli virkelig rik.”

“Hva vil da skje?”  spurte fiskeren.

“Du vil da endelig kunne pensjonere deg og flytte til et hus i en fiskelandsby, stå opp tidlig og fiske litt, dra hjem for å leke med barna dine, ha en liten siesta midt på dagen sammen med din kone, og når kvelden kommer kan du dra for å møte vennene dine og spille gitar, synge og danse hele kvelden!”  svarte forretningsmannen entusiastisk.

“Men er det ikke akkurat det jeg gjør nå?”  spurte fiskeren forundret.

Er det én ting jeg har lært de siste årene etter å ha hatt mangfoldige gode og ekte samtaler med flotte mennesker, så er det at veldig mange bruker store deler av livet sitt på å klatre opp en stige, bare for å innse at stigen står lent opp mot feil vegg!

Det er viktig å stoppe opp med jevne mellomrom og skaffe seg litt perspektiv.  Muligens gjøre om på prioriteringene.  Stille seg noen utfordrende – og ofte ukomfortable – spørsmål:  Er det dette jeg virkelig ønsker?  Hva er egentlig viktig for meg?  Står kanskje stigen lent opp mot feil vegg?

PS!  Har du lyst på flere slike historier?  Lik oss på Facebook!

Trykk her for å dele blogginnlegget: