Øvelsen selveste Dalai Lama gjør hver eneste dag!

Øvelsen selveste Dalai Lama gjør hver dag!

“Det gjør at jeg føler at smerten min ikke er forgjeves og at jeg ikke er alene.”

I dag blir vi ofte minnet på de positive virkninger av kontrollert pust – fra redusert stress til indre ro.  Det finnes mange forslag til hvordan man best kan oppnå resultater.  Noen sier at vi skal forestille oss et fredfylt sted og fokusere på beroligende tanker, mens andre anbefaler at vi skal unngå å tenke på alt annet, og bare rette fokuset mot pusten.  Disse forskjellige strategiene har likevel noe til felles: fokus på enten det positive eller det nøytrale.

Hvis du er som meg, er de øyeblikkene hvor du har mest behov for å puste og roe deg ned, ofte de øyeblikkene hvor det føles vanskeligst å skulle gjøre en pusteteknikk.  

Det var slik jeg ble inspirert til å finne en tilnærming som passer bedre i det øyeblikkene hvor vi opplever at vi midlertidig har møtt veggen – nervøsiteten holder på å ta overhånd, presset har blitt for høyt, smerten for intens, og en rolig pust eller positiv tanke finnes ikke noe sted.

Det jeg fant var en, for meg, helt ny måte å tilnærme seg pusteteknikk på.  Teknikken heter tonglen, og selveste Dalai Lama sier han gjør denne teknikken hver eneste dag!

Buddhistnonnen Pema Chödrön beskriver det som en øvelse som består av å sende og å motta.  “Det handler om å utvide fryktløsheten.  Det åpner hjertet og gir deg mot.”

I stedet for å forsøke å puste in ro, og flykte fra den situasjonen vi befinner oss i, er det vår oppgave å puste inn smerten eller uroen.  Etter at vi har gjort dette, kan vi sende ut glede eller ro.  Slik skaper vi plass—plass til å puste uanstrengt og til å slappe av.

Denne øvelsen kan forsterkes betydelig ved å plassere din opplevelse i en større sammenheng:

1.  Hvis du sliter med en sykdom, pust inn med intensjonen å puste inn smerten og frustrasjonen som alle andre i en lignende tilstand opplever.  Pust deretter ut med et ønske om at alle kan bli fri fra smerte.

2.  Dersom du er stresset og frustrert over jobben, pust inn frustrasjonen og stresset for alle andre som akkurat nå er i samme situasjon.  Pust deretter ut akkurat det du mener du og de andre trenger.  Det kan for eksempel være ro, styrke eller pågangsmot.

Utfordr deg selv til å implementere denne øvelsen neste gang du befinner deg i en ubehagelig situasjon, eller føler deg overveldet.  Legg spesielt merke til hvordan din automatiske respons er å flykte fra problemet, og hvordan problemet minsker når du våger å se rett på det.  Roen som følger kan være til stor nytte for både deg og andre i livet ditt.  Lykke til!

PS!  Lik oss gjerne på facebook for flere praktiske råd og tips!

 

One thought on “Øvelsen selveste Dalai Lama gjør hver eneste dag!

  1. Pingback: Har du vanskelig for å tilgi? - 9 steg for å sette deg selv fri - doMundo Coaching

Comments are closed.