Prøver du for hardt?

Prøver du for hardt?

Det er ikke alle ting man kan oppnå ved å jobbe hardere og ”kjøre mer på”. Tvert imot. Hvis du prøver for hardt, så vil du bare gå i veien for deg selv og ende opp med motsatt effekt.

En historie jeg må minne meg selv på igjen og igjen, handler om en ung og ivrig Zen-student som spør en gammel Zen-mester om hvor lang tid det vil ta for ham å finne indre ro.

”Hvis jeg jobber veldig hardt og flittig for å få det til, hvor lang tid vil det ta meg å finne en indre ro?” spurte studenten.

Zen-masteren tenkte seg om og svarte: ”Ti år.”

”Men hva hvis jeg jobber veldig, veldig hardt og virkelig går inn for å lære så fort som mulig, hvor lang tid vil det ta da?” spurte studenten.

”Tjue år”, svarte Zen-masteren

”Men jeg vil jo klare det før det. Hva om jeg virkelig, virkelig jobber for å oppnå det? Hva om jeg bruker 12 timer hver dag? Hvor lenge da?” spurte studenten.

Zen-masteren smilte. ”Tretti år”.  

”Men, jeg forstår ikke”, sa studenten skuffet. ”Hver gang jeg sier at jeg vil jobbe hardere sier du at det vil ta meg lengre tid. Hvorfor sier du det?”

Zen-masteren svarte: ”Når du har ett øye på målet, har du bare ett øye på veien.”

Vi mennesker overvurderer hva vi kan få til på en dag og undervurderer hvor mye vi kan få til på et (eller ti!) år. Sett deg gjerne et stort mål, men start smått, vær tålmodig og fokuser på det du kan gjøre her og nå. Stol på deg selv og stol på prosessen. Sammenlign deg bare med den personen du selv var i går, ingen andre.

Har du lyst på flere slike historier?  Lik oss gjerne på Facebook

Lignende blogginnlegg:
Har du vanskelig for å gi slipp? – Historien om to munker og en ung kvinne
11 ting du må stoppe å gjøre mot deg selv
Hvordan takler du motgang? – Er du en potet, et egg eller en kaffebønne?
Tenk på dette neste gang noen fornærmer deg – Historien om munken og businessmannen

Trykk her for å dele blogginnlegget: