Professoren, glasskrukken og to kopper kaffe

Professoren, glasskrukken og to kopper kaffe

Hva er det aller viktigste i livet ditt? Klarer du å gi det den oppmerksomheten det fortjener og du ønsker å gi det? Av og til lar vi små ting ta en så stor plass i livet, at det går på bekostning av det som virkelig betyr noe for oss.

professoren og syltetøyglasset_inspirerende historie_1200x633

En professor sto foran studentene sine med et knippe ting foran seg på pulten.  Da timen begynte, tok han, uten å si et ord, frem en tom glasskrukke og begynte å fylle den med golfballer.

Da det ikke var plass til flere golfballer, spurte han klassen: “Er krukken full nå?”

“Ja”, svarte studentene. Alle var enige om at den var full.

Så tok professoren en pose med småstein frem og begynte å helle dem ned i krukken. Han ristet krukken lett, slik at småsteinene fordelte seg imellom golfballene. Da krukken var fylt til randen, spurte han igjen studentene: “Nå er vel krukken full?”

“Ja”, svarte studentene i kor.

Da professoren så tok frem en pose med sand, begynte studentene å le, for professoren kunne jo saktens helle en masse sand ned mellom sprekkene som fremdeles var igjen mellom steinene. På nytt spurte han om krukken var full. Igjen svarte klassen enstemmig ja.

Med et smil om munnen tok derfor professoren opp to kopper kaffe han hadde gjemt bak pulten og helte dem begge ned i krukken. Til stor begeistring og latter så studentene at hulrommet som var mellom sandkornene, nå ble effektivt fylt opp.

“Nå”, sa professoren da latteren endelig stilnet, “vil jeg at dere forestiller dere at denne krukken representerer livet deres. Golfballene er de viktige ting i livet – familien, kjæresten eller ektefellen, barna, helsen, de beste vennene, og det du virkelig måtte brenne for – de ting som, selv om alle andre ting gikk tapt, og bare disse tingene var tilbake, likevel ville gjøre livet deres fullkomment. Småsteinene er de andre tingene som betyr noe – sånn som jobb, hus, bil og så videre. Sanden, på sin side, er alle de andre småtingene.”

Professoren fortsatte: “Husk at dersom dere først fyller krukken med sand, er det ikke plass til hverken småsteinene eller golfballene. Det samme gjelder i livet. Hvis dere bruker all energien og tiden deres på de små, ubetydelige tingene, får dere aldri plass til det som innerst inne er viktigst for dere.

Bli klar over hva det er som er avgjørende for lykken deres. Ta vare på helsa. Inviter kjæresten deres på middag. Dyrk energigivende hobbier. Lek med barna og familien din. Gjør noe bra for samfunnet.

Det vil alltid være tid til å gjøre huset rent, klippe gresset og krangle med naboen. Ta dere av golfballene først – de ting som virkelig betyr noe. Få styr på det dere vil prioritere – resten er jo bare sand!”

En av studentene rakte hånden i været og spurte hva kaffen representerte. Professoren smilte lurt: “Jeg er glad for at du spør. Det er for å vise at uansett hvor fullstappet livet ditt virker å være, så er det alltid plass til et par kopper kaffe sammen med en venn.”

Vi har alle 24 timer i døgnet. Det er det lite vi kan gjøre noe med.  Vi kan derimot gjøre noe med prioriteringene våre. Bli klar over hva som er dine golfballer og gjør dem til en hovedprioritering i livet ditt.

Hvordan ønsker du å fylle krukken din?