Kunsten å spise en elefant – en morsom og praktisk guide til å bli mer effektiv og slutte å utsette

Kunsten å spise en elefant – en steg for steg guide til å stoppe å utsette, bli mer effektiv og få ting gjort!

Estimert tid det tar å lese: 8 min. Anbefales selvfølgelig at du utsetter å lese guiden til i morgen, eller enda bedre, til i overimorgen…

Året var 2011. Måneden var november. Snøen lavet ned utenfor, og inni min knøttlille studentbolig sto jeg ansikt til ansikt med en diger, afrikansk savanneelefant. Helt siden elefanten kom inn døren for en uke siden hadde jeg forsøkt å holde avstand så godt jeg kunne. Likevel, jo mer jeg forsøkte å unngå beistet, jo større virket det å bli. Elefanten het René Descartes og var en ti siders semesteroppgave i exphil. Jeg var fullstendig paralysert. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg hadde nemlig aldri lært meg kunsten å spise en elefant.

Før vi starter på denne reisen er det viktig at vi er ærlige med hverandre. Brutalt ærlige. Du er svak. Jeg er svak. Høres muligens litt rart ut når det kommer fra en som tjener sitt levebrød på å motivere mennesker. Er dette en slags forvridd form for reversert psykologi, lurer du kanskje på? Nei. Det er dessverre fakta. Du er svak. Jeg er svak. Men vi er ikke dumme, hverken du eller meg. Sier vi til oss selv at vi bare skal se bittelitt av én youtube-video før vi begynner å jobbe, så vet både du og jeg at sjansen er faretruende stor for at det blir mer enn én slik video.

Derfor må vi sette oss selv opp til suksess før prokrastineringstransen tar overhånd.

STEG 1. SETT OPP ET SOLID FORSVAR MOT POTENSIELLE DISTRAKSJONER OG TIDSTYVER 

Her er tre av de vanligste distraksjonene med tilhørende selvforsvarsgrep for hvordan du kan beskytte deg mot disse tidstyvene.

Gruppe A – Nettleserbaserte distraksjoner: Facebook, nettaviser, netflix, youtube, e-post osv.

“Jeg skal bare sjekke raskt innom vg.no for å se hovednyhetene. Viktig å holde seg oppdatert. Tar jo uansett maks 2 minutter” – Sagt av Alexander Mørland Karlsen til Alexander Mørland Karlsen

Spol 30 minutter frem i tid, og jeg sitter og leser en hovednyhet med tittelen “Kim Kardashian vurderer surrogati” … og lurer på hva som egentlig skjedde.

Selvforsvarsgrep:

I.  Dersom du bruker PC/Mac, installer et nettlessertillegg som blokkerer de sidene du har til vane å bli mest distrahert av når du skal jobbe. Jeg bruker StayFocusd for chrome. Dette har vært en gamechanger for meg!

II.  Installer en rå app som heter Momentum. Denne åpnes hver gang du åpner en ny fane og gir deg en påminnelse om hva du skal jobbe med, sammen med et spektakulært naturbilde og et sitat.

III.  Har du facebook som en av dine tidstyver, anbefaler jeg å installere Facebook News Eradicator. Den erstatter nyhetsfeeden din med et passende sitat.
Works like a charm!

Gruppe B – Mobile distraksjoner: Instagram, snapchat, telefonoppringninger og sms-er, mobilspill, e-post, pushvarsler fra alle bauger og kanter.

Det er bare å bøye seg i støvet for smarttelefonen når det kommer til distraheringsevne. Heldigvis er vi smartere og vet at det beste selvforsvarstipset er å unngå problemene allerede FØR de dukker opp.

Selvforsvarsgrep:

Nivå 1:
Slå av notifications /push-varsler
(dette gjelder også e-posten!)

Nivå 2:
Slå av lyden
.

Nivå 3:
Legg mobilen med displayet ned
så du ikke ser hva som popper opp på skjermen

Nivå 4:
Sett i fly-modus eller skru av mobilen
.

Nivå 5:
Legg mobilen ut av synet og utenfor rekkevidde
(i en sekk, på andre siden av rommet eller i en annen etasje)

Nivå 6:
Gi mobilen til moren / romkameraten / samboeren / læreren / bibliotekaren / kollegaen og be ham eller henne om å sverge på å ikke gi den tilbake før du er ferdig, uansett hvor mye du trygler og ber på dine knær

For meg holder det nå med nivå 1, 2 og 3. Har jeg derimot en stor elefant på fôr legger jeg mobilen på andre siden av rommet (nivå 5).

Gruppe C – Gjøremål som plutselig virker veldig, veldig viktige

Har du noen gang tatt deg selv til å gjøre ting som egentlig ikke er så viktige for å unngå å gjøre det du vet du egentlig bør gjøre? Klassiske eksempler her er en plutselig trang til å rydde i klesskapet, ta ut av oppvaskmaskinen for N-te gang, og andre ting som gir en bisarr følelse av mestring og oppnåelse.

Selvforsvarsgrep:

Ha et ark ved siden av deg hvor du noterer alle de gjøremålene og ideene som dukker opp. På denne måte beroliger du hjernen med at du har det lagret et trygt sted.

STEG 2. ANGRIP UMIDDELBART MED TÅLMODIGHET, PRESISJON OG KLØKT 

“Hemmeligheten med å komme i gang er å starte. Hemmeligheten med å starte er å dele de komplekse, overveldende oppgavene inni i små, overkommelige oppgaver, og så starte med den første.” – Mark Twain

Har du merket at det vanskeligste ofte er å begynne? Bare du får satt deg ned og kommet ordentlig i gang så går det som regel overraskende bra?

Her har du ABC-metoden jeg bruker for å komme inn i produktivitetssonen:

A – Del opp, del opp, del opp

“Jo lengre vi venter med å ta tak i elefanten, jo større virker den.” Hørt i Kristiansand Dyrepark sommeren 2012.

Når jeg skal skrive en lengre artikkel, lage et foredrag, eller et annet større, kreativt prosjekt, tar det ikke lang tid før jeg hører lyden av elefantføtter som marsjerer nådeløst mot inngangsdøren, klare til å fete seg opp de neste ukene inne hos doMundo Coaching.

Har du en stor oppgave som du ikke kommer i gang med er sjansen stor for at du er overveldet. Mest sannsynlig har du ikke har delt opp oppgaven i små nok biter.

Hvordan spiser man en elefant? Jo, bit for bit. Problemet er vi likevel tar for store munnfullerIkke overvurder hvor mange biter du får gjort på en dag, uansett hvor små de er. Det ender opp i at du blir overveldet og ironisk nok ikke får gjort noe som helst.

Tips: Sett deg konkrete og realistiske mål for dagen som nesten virker for overkommelige. Resten er bonus.

B – Lur deg selv i gang med 20 minuttersteknikken

Etter at jeg tok i bruk denne taktikkten for 3 år siden har den revolusjonert hvor mye jeg får gjort og hvor effektiv jeg er.

Veldig enkelt forklart går taktikken ut på å dele opp det du skal gjøre i mindre tidsenheter. I stedet for å bekymre deg over hvor bra du må gjøre det eller hva resultatet blir, så skal du simpelthen bruke de neste 20 minuttene til å jobbe dedikert med én deloppgave .Dette tar vekk mye av det unødvendige presset og perfeksjonismen som ofte lammer oss. Her har du oppskriften:

Min erfaring: Klarer du seks konsentrerte 20-ere hvor du jobber med det som er viktigst vil det tilsvare det dobbelte med vanlig ”jobbing”.

Tips til alarm:

  • Ikke bruk alarmen på mobilen (ref. punktet om mobile distraksjoner).
  • Finn frem en kjøkkentimer eller bruk denne:

C – Sett på musikk/lyder som gir deg superfokus

Her er mine fire favoritter som jeg varierer mellom:

#1. mynoise.net. Dette er en genial side med utallige lyder som er perfekt for å oppnå maks konsentrasjon og som samtidig maskerer ut distraherende lyder fra omgivelsene. Passer bra i bråkete klasserom, kontorfelleskap etc. Siden har utrolig mange valgmuligheter – bare pass på at dét ikke blir en distraksjon i seg selv! Man må donere penger (holder med én dollar) for å få full tilgang. Det finnes også en app, men anbefaler nettsiden.

Min favoritt akkurat nå:

Aircraft Cabin Noise (Tro det eller ei!)

#2. Youtube-videoer. Anbefaler spesielt disse to:

Lyden av regn på bil om natten (I know, utrolig catchy tittel…)

Lyden av en isbryter i Nordishavet (Mmmm, sexy!)

#3. Hør på samme sangen på repeat (ja, faktisk!) Her har du en av de jeg har brukt mest de siste månedene: Bernard Dubicki – Someone like you

#4. Spotify-spillelister med musikk laget for konsentrering og fokus. Den beste spillelisten jeg har kommet over: Deep Focus

Hvilke triks eller tips har du som hjelper deg å få ting gjort?

Følg meg gjerne på facebook for flere tips og inspirasjon:

 

2 thoughts on “Kunsten å spise en elefant – en morsom og praktisk guide til å bli mer effektiv og slutte å utsette

  1. Pingback: 11 ting du må stoppe å gjøre mot deg selv – Ungdomscoaching

  2. Pingback: Selvtillit i sosiale settinger!doMundo Coaching

Comments are closed.