Historien om kvinnen og kjekstyven

Historien om kvinnen og kjekstyven

Har du noen gang vært 100% sikker på at noe er sant, bare for å finne ut at du tok helt feil?

Vi mennesker har lett for å være litt for raske til å dømme både situasjoner og andre mennesker.  Vi har et stort behov og ønske om å skulle ha rett, og vi er ofte så sikre på at det vi tror er sant, at vi ikke en gang vurderer muligheten for at vi kan ta feil.

For å illustrere dette bruker jeg i coaching ofte en historie om en reisende kvinne og en uhøflig kjekstyv:

En kvinne satt og ventet på en stor, internasjonal flyplass i USA.  Ettersom det var flere timer til flyet hennes skulle ta av, hadde hun kjøpt seg en god bok og en pose med kjeks.  Akkurat i det hun skulle bla om til første side la hun forskrekket merke til at en mann  ved siden av henne tok en kjeks fra posen.  «Makan til frekkhet!» tenkte hun irritert, men lot det passere for å ikke lage noe oppstyr.

Kjeks-tyven_doMundo-Coaching

Hun tok selv en kjeks, så på klokken og skulle akkurat til å fordype seg i boken igjen, når hun la merke til at mannen tok enda en kjeks.  Hun kjente raseriet bygge seg opp og nærmest knurret til seg selv:  «Hadde det ikke vært for at vi er på en offentlig flyplass, skulle jeg satt han skikkelig på plass!»

Slik fortsatte det. For hver kjeks hun tok, tok mannen også en. 

Til slutt var det bare én kjeks igjen, og kvinnen lurte spent på hva mannen nå kom til å gjøre.

Med et smil om munnen tok han den siste kjeksen og delte den i to.  Han tilbød henne halvparten og spiste selv den andre, før han ønsket henne en god dag og simpelthen gikk videre. 

Kvinnen ble sittende igjen med åpen munn og kunne ikke tro det hun akkurat har vært vitne til.  «Hvordan er det MULIG å være så uhøflig?  Han sa jo ikke takk en gang!»  Tankene hennes ble brått avbrutt av at flyet hennes ble ropt opp, og hun samlet eiendelene sine og stormet til gaten.

Fremme ved gaten gikk hun gjennom vesken sin for å finne frem passet, da hun med ett utstøtte et gisp av overraskelse.  Overraskelsen gikk raskt over til skamfølelse i det hun oppdaget at der, mellom boken og vannflasken, lå kjeksposen hennes – uåpnet og urørt.  Hun stønnet av fortvilelse idet hun innså at det var hun som hadde vært den uhøflige kjekstyven.

Det er lett å glemme at vi ofte ikke ser mennesker og situasjoner slik de faktisk er, men hvordan vi tror de er.  Det er med andre ord ikke alltid sannheten vi ser, men derimot vår tolkning av virkeligheten.

Husk at det alltid er (minst) to sider av en sak, og at vi alltid ser vår side av saken klarest.

Har DU noen gang hatt en opplevelse der du har vært helt bombesikker på at du hadde rett, bare for å finne ut at det var du som faktisk var «kjekstyven»? Fortell gjerne i kommentarfeltet nedenfor.

PS!  Følg oss på facebook for nye historier:

2 thoughts on “Historien om kvinnen og kjekstyven

  1. Pingback: Tenk på dette neste gang noen fornærmer deg! - doMundo Coaching

  2. Pingback: Gjør du noen av disse 10 feilene i samtaler? - doMundo Coaching

Comments are closed.