Historien om bonden og hesten – Mentalt fokus på idrettsbanen

Historien om bonden og hesten – Mentalt fokus på idrettsbanen

En bonde hadde bare én hest. En dag stakk hesten av.

”For noen forferdelige nyheter. Du må være så opprørt!” sa naboene hans.

”Vi får se”, svarte bonden.

Et par dager etter kom hesten tilbake sammen med tre ville hester.

”Gratulerer! Dette var da virkelig gode nyheter. Du må være så glad!” utbrøt naboene.

”Vi får se”, svarte bonden på nytt.

Dagen etter forsøkte bondens sønn å ri på en av de utemmede hestene. Han ble kastet av og brakk beinet.

”Dette var virkelig tragisk. Du må være så opprørt!” sa naboene.

”Vi får se” svarte bonden.

En uke senere kom militæret til landsbyen for å verve alle unge menn til krigen som akkurat hadde brutt ut. Da de så at sønnen til bonden hadde brukket beinet, unnlot de å ta ham med.

”Der var dere heldige, gitt. Gratulerer!” sa naboene.

”Vi får se” svarte bonden og smilte.

Jeg kom over denne historien for første gang når jeg leste det som har blitt en av mine favorittbøker, “The Way of the Peaceful Warrior” av Dan Millman. Det er mange måter man kan se denne historien på, men grunnen til at jeg liker den så godt er at den er en analogi for hvordan jeg oppnår mentalt fokus når jeg konkurrerer i footvolley (les gjerne mer om sporten her).

Kristoffer Aarskog og undertegnede under EM i Footvolley i Portugal 2017

De fleste som har konkurrert i en sport vet at det å bli opphengt i “negative” hendelser (et dårlig touch, en dommeravgjørelse som går mot deg, en medspiller som ikke presterer slik du ønsker) ødelegger for det mentale fokuset. Når jeg spiller footvolley er jeg minst like varsom på å ikke henge meg opp i “positive” hendelser, da disse kan være like ødeleggende for det mentale fokuset når man er i en prestasjonssituasjon. Her har du noen eksempler som har kommet opp i coachingtimer med atleter som driver andre idretter:

  • Personen tok en veldig god serv i tennis. I stedet for å stole på at kroppen kom til å gjøre det den skulle i neste serv, så tenkte personen på hvordan han skulle gjøre det, ga seg selv masse instruksjoner og prøvde for hardt å gjenskape det. Resultatet ble, i ni av ti tilfeller, en veldig dårlig serv.
  • Personen vant et poeng i volleyball og begynte å tenke at “nå er det bare to poeng til, så er jeg i kvartfinalen og i kvartfinalen kommer vi til å møte det laget fra Nederland. Vinner vi den kampen, så er det bare semifinalen før det blir finale. Og vinner vi den, så ….” Dette resulterte i at personen både ble ufokusert, kom ut av flytsonen og kom inn i en “nå må jeg IKKE bomme”-tankegang.

I stedet for å dømme det som skjer og på den måten bli distrahert, anbefaler jeg deg å trene deg opp til å vurdere mindre, være mer tilstede og la deg selv og kroppen din gjøre det den har trent på.

Følg oss gjerne på Facebook!