18 ting jeg skulle ønske jeg visste da jeg var 18

18 ting jeg skulle ønske jeg visste da jeg var 18

… og som jeg fortsatt må minne meg selv på!

Etter å ha blitt kjent med mange flotte ungdommer de siste årene, både gjennom coaching og i forbindelse med kurs og workshoper, har jeg de siste månedene reflektert over hva jeg selv skulle ønske jeg hadde visst på den alderen. Her har du resultatet:

1.  Når jeg sammenligner meg med andre, så sammenligner jeg som oftest min egen usikkerhet med andre sin fasade

Jeg hadde lett for å vurdere meg selv ned, og andre opp. Jeg så på andre rundt meg og tenkte “wow, de er jammen meg selvsikre, lykkelige og blir sikkert aldri nervøse”, samtidig som jeg var så altfor klar over mine egne svakheter. Husk at når man sammenligner en annens frontstage med sin egen backstage blir det alltid ujevnt.

2.  Våg å være en nybegynner

I tenårene lot jeg være å begynne på bl.a. kampsport fordi jeg var redd for å være den dårligste. Mitt råd til meg selv? Legg stoltheten og frykten for å feile til side og våg å være en nybegynner. Gi heller ikke opp med én gang. Bestem deg for å gi det en ordentlig sjanse. Før du vet ordet av det begynner du få ordentlig tak på det. Altfor mange gir opp rett før de får gjennombruddet.

16-ting_3

3.  Folk har nok med å tenke på hvordan de selv gjør det i sosiale situasjoner til å tenke på hvordan jeg klarer meg

Bekymrer du deg ofte for at andre skal legge merke til hva du gjør galt når du er i sosiale settinger? Det pleide å være meg, og det er noe av det mest bortkastede og meningsløse jeg har brukt energi på. Tenk tilbake på en samtale du har hatt hvor du følte det ikke gikk helt slik du ønsket. Klandrer du deg selv og tenker det var din feil? Mest sannsynlig tenker personen akkurat det samme om seg selv!

4.  Jeg er ikke alene om å være usikker på meg selv

Hadde jeg snakket til andre slik som jeg av og til snakker til meg selv, hadde jeg ikke hatt mange venner igjen! Vi har alle en negativ indre stemme, som fra tid til annen sier at vi ikke er gode nok. Mitt råd: ikke tro på alt du sier til deg selv!

5.  Det handler ikke (bare) om meg i samtaler

“Du kan få flere venner på to måneder ved å være interessert i andre mennesker enn du kan på to år ved å prøve å få andre mennesker interessert i deg” Dale Carnegie

Folk flest går med et underskudd på oppmerksomhet. Og let’s face it, det er ingen vi mennesker liker bedre å snakke om enn oss selv. Mitt tips til meg selv som 18-åring: sett den andre personen i sentrum. Vis genuin interesse, lytt aktivt og lær deg å stille gode spørsmål. Dette er den beste motgiften til pinlig stillhet!

Lær deg hvordan i video 3 i videoserien “Kunsten å snakke med hvem som helst”.

6. Den eneste veien forbi en frykt er gjennom den

“Fight your fears and you will be in a battle forever. Face your fears and you’ll be free forever.” Ukjent

Øv deg på å gjøre det du er redd for, men gjør det gradvis og målrettet. Aksepterer at du per dags dato er redd. Følelser er mer ubehagelige når du kjemper imot dem. Hvis du tillater dem, blir de mindre ubehagelige.

7.  Vær den som går først

Ikke sitt hjemme og vent på at noen skal ringe deg, ikke vent på at noen nye skal ta kontakt med deg på skolen, ikke forvent at noen skal begynne å snakke med deg på en fest. Ta saken i egne hender og våg å være den som går først. De aller, aller fleste vil være både glade og takknemlige for at du tar kontakt.

8.  Komfortsonen er et behagelig sted, men dessverre vokser det ikke mye der

Vil du oppnå noe her i livet og vokse som person så er du nødt til å trå ut av komfortsonen med jevne mellomrom. Men! Ta gradvise steg ut av komfortsonen. Når jeg tok tak i det at jeg ville bli modigere i sosiale settinger, så lagde jeg meg selv en enkel trapp som den nedenfor, og skrev opp stegene ut av komfortsonen fra aller enklest til stadig litt mer utfordrende. Det første trappetrinnet for meg var simpelthen å øve meg på å ha øyekontakt med fremmede.

Så start smått, få den første dominobrikken til å falle og la dominoeffekten ta over. Før du vet ordet av det vil komfortsonen din ha økt betraktelig.

trappetrinnene_eksempel_sfa

9.  En god plan du følger er bedre enn en perfekt plan du ikke følger 

Har du noen gang satt deg et mål som f.eks. å begynne å trene på treningssenter? Du går hardt ut og er supermotivert, men etter et par uker så gir du opp? Det er først i år at jeg har klart å få inn vanen med å dra fast på treningssenter. Hvordan? Jeg laget en plan som var overkommelig. Jeg brukte prinsippet med å dele på tre. Har du lyst til å trene fire-fem ganger i uken? Supert. Del på tre og begynn med én til to ganger i uken de første to månedene. Å få inn vanen er viktigere enn å slå en “home run” hver gang.

10.  Å ligge og overgruble i senga før jeg sovner eller når jeg våkner fører aldri noe godt med seg

Punktum.

11.  Ting vil bli bedre selv om det ikke føles slik her og nå

Frem til jeg var 15-16 år hadde livet mitt handlet om tre ting: fotball, fotball og fotball. Det fikk en brå slutt når jeg fikk en kneskade som gjorde at jeg ikke kunne drive med idrett på flere år. Der og da føltes det som om verden raste sammen. Selv om jeg gjerne skulle vært foruten kneskaden, kan jeg nå i ettertid se at ved at den døren ble lukket, så åpnet det seg mange nye og enda mer givende dører.

12.  Hvordan stoppe å utsette og få ting gjort

Dette hadde gjort livet mye lettere hadde jeg visst dette som tenåring. Det kommer en egen artikkel med konkrete tips og teknikker dedikert til dette temaet om et par måneder. Oh the irony! (oppdatert: her er artikkelen)

13.  Fortiden er ikke lik fremtiden

Jeg var lenge overbevist om at siden jeg alltid har vært sjenert, så kommer jeg alltid til å være det. Den “sannheten” var lenge nok til å forhindre meg fra å gjøre noe med det.

Har du fullstendig neglisjert skolen frem til nå, så er det ikke for sent å gjøre noe med det. Har du kommet i et dårlig miljø og inn på feil spor, betyr det ikke at du er dømt til å fortsette i det sporet resten av livet. Husk at du kan ikke bestemme hvor du kommer fra, men du kan bestemme hvor du drar hen.

14.  Når jeg skal velge veien videre i livet, ta et valg basert på hjertet, ikke et valg basert på frykt

To spørsmål som vil hjelpe deg på riktig vei:
“Hva ville du likt å gjøre hvis du visste at det var umulig å feile?”
“Hva ville du likt å gjøre hvis penger ikke var et tema?”
Stol på deg selv og følg hjertet.

15.  Den beste måten å håndtere fornærmelser og vanskelige personer på

Når vi blir utsatt for fornærmelser reagerer vi som regel enten med å svare tilbake med samme mynt, eller vi tar det innover oss. Jeg skulle ønske jeg som 18-åring hadde lest denne historien om den geniale måten munken håndterer fornærmelser og personangrep på.

16.  Venter jeg til jeg føler meg 100% klar er det som regel for sent

Enten det gjelder å si hei til en ny person, spørre en på date eller uploade den første videoen til youtubekanalen, begynn før du er klar. I stedet for klaaar, feeeeerdig … gåå?, skift mentaliteten til: Klar nok, GÅ, ferdig!

17.  Forskjellen det utgjør å avslutte dagen med å spørre meg selv: ”Alex, hva er 3 ting som har vært bra i dag?”

Av og til kommer svarene fort, andre dager tar det litt lengre tid. Likevel, det spørsmålet får meg alltid til å føle meg bedre – så lenge jeg faktisk stiller det og venter på at hjernen kommer opp med svarene. Prøv det ut!

18.  Bruk de tre viktigste setningene

Jeg vet ikke.
Jeg forstår ikke.
Jeg trenger hjelp.

Ikke lat som du kan alt, vær ærlig når du ikke vet eller ikke forstår, og vær villig til å spørre andre om hjelp. Det er ikke meningen at vi skal takle alt alene.

Til slutt

Hva skulle du ønske du hadde visst som 18-åring? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.