11 ting du må stoppe å gjøre mot deg selv

11 ting du må stoppe å gjøre mot deg selv

In the end, only three things matter: how much you loved, how gently you lived, and how gracefully you let go of things not meant for you. – Buddha

Det er viktig å vite hva som er de riktige tingene å gjøre, men minst like viktig er det å bli klar over hvilke ting som begrenser deg og holder deg tilbake.  Jeg har derfor satt sammen en liste med 11 ting som – hver for seg – er i stand til å gjøre livet ditt både enklere og friere.

 

Ting-aa-slutte-med_Karlsen_600x317

1.  Slutt å sammenligne deg med alle andre

Det å hele tiden sammenligne seg med andre er en sikker kilde til tristhet og ulykkelighet. Ikke bry deg om hva andre gjør bedre enn deg.  Konsentrer deg om deg selv og fokuser på styrkene dine i stedet for å bebreide deg selv for svakhetene.  Husk at andre kan være til inspirasjon, men at det bare er én person du skal sammenligne deg med, og det er deg selv.

 

2.  Slutt å snakke stygt til deg selv

Av og til sier jeg ting til meg selv som ikke er så snille.  ”Ay Alex, dette her kommer du aldri til å klare”,  ”Du er ikke god nok”  eller  ”Hvorfor gidder du i det hele tatt å prøve?”  Kjenner du deg igjen?  Hvis vi hadde snakket til andre slik vi ofte snakker til oss selv, så tror jeg ingen av oss hadde hatt særlig mange venner igjen.  Derfor sier jeg, gjør mot andre, men også mot deg selv, det du vil at andre skal gjøre mot deg.  Vær god og mild med deg selv.  Motiver deg selv.  Vær din egne beste venn.  Back deg selv opp.

 

3.  Slutt å sette dine egne behov og ønsker bakerst i køen

Hjelp andre og vær der for andre samtidig som du ikke glemmer deg selv!  Lær deg å si nei av og til – og stå ved det.  Når du er ute og flyr vil du i løpet av sikkerhetsdemonstrasjonen høre, ”Ta på din egen oksygenmaske først.”  Dette gjelder også i livet.  Du kan ikke ta vare på andre dersom du ikke tar vare på deg selv. 

 

4.  Slutt å se på sårbarhet som et svakhetstegn hos deg selv

Vi beundrer andre som tør å være sårbare, ærlige og åpne, men vi ønsker ikke at andre skal se det i oss selv.  Når andre er sårbare er de modige.  Når vi selv er sårbare har vi lett for å se på det som egen utilstrekkelighet.  Gi slipp på jaget etter å skulle være perfekt til fordel for å være autentisk og ekte.  Du vil connecte enda dypere både med deg selv og andre.

Anbefalt video: Brene Brown – Kraften av sårbarhet

 

5.  Slutt å si til deg selv at du ikke kan velge fra øverste hylle

Den eneste som kan bestemme hvilken hylle du kan velge fra er deg.  Våg å sette en høy standard for deg selv.  Sikt høyt og velg det som virkeliger trigger deg følelsesmessig.  Husk at det som er på øverste hylle for naboene eller vennene dine, ikke nødvendigvis er på din øverste hylle, og vice versa.

 

6.  Slutt å omringe deg med feil mennesker

Bruk heller tid med de menneskene som vil deg vel, løfter deg opp og gir deg energi.  Det å tilbringe tid med negative mennesker er et valg – ikke en forpliktelse.  Kanskje er det ikke alle du føler du kan kutte helt ut.  Det vil likevel gjøre en stor forskjell om du begrenser det til et par ganger i året, i stedet for å møtes ukentlig.  En som bare husker at du eksisterer når hun trenger noe fra deg, eller ikke har noen andre å være sammen med, er ikke en ekte venn.

 

7.  Gi opp trangen til å alltid måtte ha rett

Når du føler trangen til å hoppe inn i en diskusjon om hvem som har rett og hvem som har galt, still deg selv spørsmålet,  “Vil jeg helst ha rett, eller vil jeg være lykkelig?”  Det å alltid måtte ha rett fører ikke til annet enn stress og smerte for deg selv og de rundt deg.  Vi har alle godt av å sette egoet vårt til side nå og da.  Som gode gamle Dr. Phil en gang sa,  “You just can’t be right all the time without being lonely most of the time.”

 

8.  Slutt å være bitter

Å være bitter er som å selv drikke gift og forvente at den andre personen skal dø.  Det kan ta tid, men lær deg å tilgi.  Tilgivelse handler om å sette deg selv fri – fri fra bitterheten, maktesløsheten og kynismen som ofte overmanner både tankene og handlingene våre når vi bærer nag.

 

9.  Slutt å overbevise deg selv om at alle legger merke til ”feilene” du gjør i sosiale settinger

Folk har nok med seg selv og hvordan de selv fremstår i sosiale settinger til å bry seg om hvordan du gjør det!

 

10.  Slutt å gjøre det som er lettest i stedet for det som er riktig

Våg å velge andre veier enn minste motstands vei.  Stå opp for deg selv og gjør det som er riktig for deg.  Gjør du det du alltid har gjort, vil du få det du alltid har fått.  Av og til må du gjøre noe du er redd for.  Som vår danske venn Søren Kierkegaard sa, “Å våge er å miste fotfestet en stund.  Å ikke våge er å miste seg selv.”

 

11.  Slutt å stille urealistiske forventninger til deg selv

Jeg tror at vi mennesker overvurderer hva vi får gjort på en dag, og undervurderer hva vi får gjort på et år.  Ha tålmodighet.  Vær god mot deg selv.  Vit at veien blir til mens du går.  Del elefanten opp i overkommelige biter og ta små skritt i riktig retning hver eneste dag.

Lykke til!

Hilsen Alex

Har du lyst på mer inspirasjon? Lik oss gjerne på Facebook eller sjekk våre topp 10 leste innlegg!